Takviye Edici Gıda Rehberi

TAKVİYE EDİCİ GIDA REHBERİ

Bu Rehberde; Takviye edici gıdayı ve nelerin takviye edici gıda olduğunu tanımlayacağız

Takviye edici gıdaların içeriğinde bulunan vitamin, mineral ve diğer maddelerin besleyici veya fizyolojik etkileri mevcuttur.
Bu takviye edici gıdalar vücudun normal işleyişinin korunmasına yardımcı olurlar.


Takviye Edici Gıda Nedir ?

Normal beslenmeyi takviye etmek amacıyla, vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, lif, yağ asidi, amino asit gibi besin ögelerinin veya bunların dışında besleyici veya fizyolojik etkileri bulunan bitki, bitkisel ve hayvansal kaynaklı maddeler, biyoaktif maddeler ve benzeri maddelerin konsantre veya ekstrelerinin tek başına veya karışımlarının kapsül, tablet, pastil, tek kullanımlık toz paket, sıvı ampul, damlalıklı şişe ve diğer benzeri sıvı veya toz formlarda hazırlanarak günlük alım dozu belirlenmiş gıdalardır.

Takviye Edici Gıda Çeşitleri ve Etkileri

Vitaminler

A Vitamini

A vitamini normal demir metabolizmasına, normal mukozanın korunmasına, normal cildin korunmasına, normal görme yetisinin korunmasına ve bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur. Hücre özelleşmesinde görevi vardır.

B1 Vitamini (Tiamin)

Tiamin (B1 vitamini) normal enerji oluşum metabolizmasını, sinir sisteminin normal işleyişini ve kalbin normal fonksiyonunu destekler.

B2 Vitamini (Riboflavin)

Riboflavin (B2 Vitamini) normal enerji oluşum metabolizmasında, sinir sisteminin normal işleyişinde, normal mukozanın korunmasında, normal kırmızı kan hücrelerinin korunmasında, normal cildin korunmasında, normal görme yetisinin korunmasında, demirin normal metabolizmasında, hücrelerin oksidatif stresten korunmasında ve yorgunluk ve bitkinliğin azalmasında rol oynar.

B3 Vitamini (Niasin)

Niasin normal enerji oluşum metabolizmasına, sinir sisteminin normal işleyişine, normal mukozanın korunmasına, normal cildin korunmasına, yorgunluk ve bitkinliğin azalmasına yardımcı olur.

B5 Vitamini (Pantotenik Asit)

Pantotenik asit yorgunluk ve bitkinliğin azalmasına, steroid hormonlarının, D vitamininin ve bazı sinir ileticilerin normal sentezi ve metabolizmasına ve normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunur.

B6 Vitamini (Piridoksin)

B6 vitamini normal sistein sentezine, normal enerji oluşum metabolizmasına, sinir sisteminin normal işleyişine, normal homosistenin metabolizmasına, normal protein ve glikojen metabolizmasına, normal kırmızı kan hücreleri oluşumuna, yorgunluk ve bitkinliğin azalmasına, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna ve hormonal aktivitenin düzenlemesine yardımcı olur.

B8 Vitamini (Biotin)

Biotin normal enerji oluşum metabolizmasını, sinir sisteminin normal işleyişini, normal makrobesin ögeleri metabolizmasını, normal saçın korunmasını, normal mukozanın korunmasını ve normal cildin korunmasını destekler.

B9 Vitamini (Folik Asit)

Folik asit hamilelik sırasında maternal dokuların gelişmesine, normal amino asit sentezine, normal kan oluşumuna, normal homosistein metabolizmasına, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna, yorgunluk ve bitkinliğin azalmasına katkıda bulunur. Hücre bölünmesinde görevi vardır .

B12 Vitamini

B12 vitamini normal enerji oluşum metabolizmasına, sinir sisteminin normal işleyişine, normal homosistein metabolizmasına, yorgunluk ve bitkinliğin azalmasına, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna ve normal kırmızı kan hücresi oluşumuna yardımcı olur. Hücre bölünmesinde görevi vardır.

C Vitamini

C vitamini yoğun fiziksel egzersiz sırasında ve sonrasında bağışıklık sisteminin normal fonksiyonunun korunmasına katkıda bulunur. Faydalı etki günlük tavsiye edilen C vitamini alımına ek olarak günde 200 mg daha C Vitamini alındığında sağlanmaktadır.

C vitamini kan damarlarının, kemiklerin, kıkırdağın, cildin, diş etlerinin ve dişlerin normal fonksiyonu için gerekli olan normal kollajen oluşumunu destekler.

C vitamini normal enerji oluşum metabolizmasında, sinir sisteminin normal işleyişinde, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonunda, hücrelerin oksidatif stresten korunmasında, yorgunluk ve bitkinliğin azalmasında ve E vitamininin indirgenmiş formunun yeniden oluşmasında rol oynar. Demir emilimini arttırır.

D Vitamini

D vitamini kalsiyumun ve fosforun normal emilimine/kullanımına, normal kan kalsiyum düzeyine, normal kemiklerin korunmasına, normal kas fonksiyonunun korunmasına, normal dişlerin korunma ve bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur. Hücre bölünmesinde görevi vardır.

D vitamini kas güçsüzlüğüne bağlı duruş bozukluğu riskini azaltır. Duruş bozukluğu 60 yaş ve üstü kadın ve erkeklerdeki kemik kırıkları için bir risk faktörüdür. Bu beyan sadece 60 yaş ve üstü kadın ve erkekler için üretilen, günlük tüketim miktarında en az 15 µg D vitamini içeren takviye edici gıdalarda geçerlidir. Faydalı etki tüm kaynaklardan günlük 20 µg D vitamini alındığında sağlanmaktadır.

D vitamini; çocuklarda bağışıklık sisteminin normal işlevine yardımcı olur, çocuklarda normal büyüme ve kemik gelişimi için gereklidir.

E Vitamini

E vitamini hücrelerin oksidatif stresten korunmasına katkıda bulunur.

K Vitamini

K vitamini normal kan pıhtılaşmasına ve normal kemiklerin korunmasına katkıda bulunur.

Mineraller

Potasyum

Potasyum sinir sisteminin normal işleyişinde, normal kas fonksiyonlarında ve normal kan basıncının korunmasında rol oynar.

Kalsiyum

Kalsiyum normal kan pıhtılaşmasını, normal enerji oluşum metabolizmasını, normal kas fonksiyonunu, normal sinir iletimini ve sindirim enzimlerinin normal fonksiyonunu destekler. Hücre bölünmesinde ve özelleşmesi sürecinde görevi vardır. Kalsiyum normal kemiklerin ve normal dişlerin korunması için gereklidir.

Kalsiyum menopoz sonrası kadınlarda kemik minerallerinin kaybını azaltır. Düşük kemik mineral konsantrasyonu osteoporoza bağlı kemik kırıkları için bir risk faktörüdür. Bu beyan sadece 50 yaş ve üstü kadınlar için üretilen, günlük tüketim miktarında en az 400 mg Kalsiyum içeren ürünlerde geçerlidir. Faydalı etki tüm kaynaklardan günlük 1200 mg Kalsiyum alındığında sağlanmaktadır.

Kalsiyum çocukların kemiklerinin normal büyümesi ve gelişmesi için gereklidir.

Fosfor

Fosfor normal enerji oluşum metabolizmasına, hücre membranlarının normal fonksiyonuna, normal kemiklerin korunmasına, normal dişlerin korunmasına katkıda bulunur.

Fosfor çocuklarda normal büyüme ve kemik gelişimi için gereklidir.

Magnezyum

Magnezyum yorgunluğun ve bitkinliğin azalmasına, elektrolit dengesine, normal enerji oluşum metabolizmasına, normal kas fonksiyonuna, normal protein sentezine, normal kemiklerin korunmasına, normal dişlerin korunmasına ve sinir sisteminin normal işleyişine yardımcı olur. Hücre bölünmesinde görevi vardır.

Demir

Demir normal enerji oluşum metabolizmasında, kırmızı kan hücrelerinin ve hemoglobinin normal oluşumunda, vücutta normal oksijen taşınmasında, yorgunluğun ve bitkinliğin azalmasında ve bağışıklık sisteminin normal fonksiyonunda rol oynar. Hücre bölünmesinde görevi vardır

Çinko

Çinko normal DNA sentezine, normal asit-baz metabolizmasına, normal karbonhidrat metabolizmasına, yağ asitlerinin normal metabolizmasına, A vitaminin normal metabolizmasına, normal makro besin ögeleri metabolizmasına, normal protein sentezine, normal kemiklerin korunmasına, normal saçın korunmasına, normal tırnakların korunmasına, o normal cildin korunmasına, normal görme yetisinin korunmasına, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna ve hücrelerin oksidatif stresten korunmasına katkıda bulunur. Hücre bölünmesinde görevi vardır.

Bakır

Bakır normal bağ dokuların korunmasını, normal enerji oluşum metabolizmasını, sinir sisteminin normal işleyişini, normal saç pigmentasyonunu, vücutta normal demir taşınmasını, normal cilt pigmentasyonunu, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonunu ve hücrelerin oksidatif stresten korunmasını destekler.

Selenyum

Selenyum normal saçın korunmasına, normal tırnakların korunmasına, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna, normal tiroit fonksiyonuna ve hücrelerin oksidatif stresten korunmasına katkıda bulunur.

Krom

Krom normal makro besin ögeleri metabolizmasına, normal kan glukoz düzeyinin korunmasına katkıda bulunur.

İyot

İyot normal enerji oluşum metabolizmasına, sinir sisteminin normal işleyişine, normal cildin korunmasına ve tiroid hormonlarının normal üretimine ve normal tiroid fonksiyonuna yardımcı olur.

İyot çocukların normal büyümesine katkıda bulunur.

Yağ Asitleri

EPA ve DHA

DHA normal beyin fonksiyonlarının ve normal görme yetisinin korunmasına katkıda bulunur. Faydalı etki günde 250 mg DHA alındığında sağlanmaktadır.

EPA ve DHA kalbin normal fonksiyonuna katkıda bulunur. Faydalı etki günde 250 mg EPA ve DHA alındığında sağlanmaktadır.

Dokozahekzaenoik asit (DHA) alımı 12 aylığa kadar olan bebeklerin normal görme gelişimine katkıda bulunur. Faydalı etki günde 100 mg DHA alındığında sağlanmaktadır.

Dokosahekzaenoik asit (DHA)’in anne tarafından alınması fetusun ve emzirilen bebeklerin normal beyin ve normal göz gelişimine katkıda bulunur. Ürün günlük tüketim miktarının en az 200 mg DHA içermelidir. Hamile ya da emziren kadınlar da faydalı etkinin, omega-3 yağ asitlerinin yetişkinler için önerilen günlük alım miktarına ek olarak 200 mg DHA alındığında sağlanmaktadır.

Linoleik Asit

Linoleik asit normal kan kolesterol düzeyinin korunmasına katkıda bulunur. Faydalı etki günde 10g LA alındığında sağlanmaktar.

Elzem yağ asitleri çocukların normal büyümesi ve gelişimi için gereklidir. Faydalı etki günde 2 g alfa-linolenik asit (ALA) ve 10 g linoleik asit (LA) alındığında sağlanmaktadır.

Alfa Linoleik Asit (ALA)

ALA normal kan kolesterol düzeyinin korunmasına katkıda bulunur. Faydalı etki, günde 2 g ALA alındığında sağlanmaktadır.

Elzem yağ asitleri çocukların normal büyümesi ve gelişimi için gereklidir. Faydalı etki günde 2 g alfa-linolenik asit (ALA) ve 10 g linoleik asit (LA) alındığında sağlanmaktadır.

Probiyotik

Probiyotik Mikroorganizma

Probiyotik mikroorganizmalar sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur.

Prebiyotik Bileşen

Prebiyotik bileşenler, sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olan probiyotik mikroorganizmaların bağırsakta gelişimini ve yaşamını destekler.

Diğerleri

Beta Glukanlar

Beta-glukanlar normal kan kolesterol düzeyinin korunmasına katkıda bulunur. Faydalı etkinin görülebilmesi için yulaf, yulaf kepeği, arpa, arpa kepeği veya bunların karışımlarından elde edilen beta-glukan tüketiminin en az 3 g/gün olması gerekmektedir.

Kitosan

Kitosan normal kan kolesterol düzeyinin korunmasına katkıda bulunur. Faydalı etki günde 3 g kitosan alınması ile sağlanmaktadır.

Kolin

Kolin normal homosistein metabolizmasına , lipid metabolizmasına, normal karaciğer fonksiyonunun korunmasına katkıda bulunur.

Kreatin

Kreatin kısa süreli, yüksek yoğunluklu egzersizlerin ardı ardına yapılmasında fiziksel performansı arttırır. Faydalı etki günde 3 g kreatin alınması ile sağlanmaktadır. Bu beyan, sadece yüksek yoğunluklu egzersiz yapan yetişkinleri hedef alan ürünler için geçerlidir.

Sağlık Beyanı Nedir ?

Herhangi bir gıda grubunun, gıdanın veya gıdanın bileşiminde bulunan ögelerin insan sağlığıyla ilişkisini belirten, ileri süren veya ima eden beyanlar “sağlık beyanı” olarak adlandırılmaktadır

20/04/2023 tarihli ve 32169 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gıda ve Takviye Edici Gıdalarda Sağlık Beyanı Kullanımı Hakkında Yönetmelik tüketiciyi en üst düzeyde korumak üzere son tüketiciye arz edilen gıda ve takviye edici gıdalarda sağlık beyanı kullanımına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Takviyem Bakanlık Tarafından Onaylı Mı ?

Takviye edici gıdanız Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylı mı? Bu soruyu merak ediyorsanız bu adımları izleyerek kolayca bu soruya cevap bulabilirsiniz.

  • Takviyenizin üstünde bulunan Takviye Edici Gıda Onay Numarası’nı bulun.
  • Tarım ve Orman Bakanlığının Onaylı Takviye Edici Gıdalar Listesi’ne girerek bu numarayı ‘Onay Numarası’ yazan alana girin. Eğer isterseniz Ürün Adı veya Üretici/İthalatçı İşletme Adı ile de arama yapabilirsiniz.
  • Son olarak doğrulama kodunu girip sorgula butonuna basınız.
  • Ürünü sorguladıktan sonra ekranınıza takviye edici gıdayla ilgili bilgiler düşecektir.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.