Cilt bakımının vazgeçilmez unsurlarından birisi de cilt bakım maskeleri. Peki kaç çeşit cilt bakım maskesi var ve cilt bakım maskeleri ne amaçla – nasıl kullanılır? Bu yazımızda bu konuyu anlatmaya çalışacağız.
Cilt maskelerinin kullanımında genel prensipler:
Cildin üzerini tamamen örterek kısa sürede daha etkin bir bakım yapılması amaçlanır. Maske uygulaması öncesinde ya da uygulama sonrasında, uygulanan maskenin özelliğine göre başka bakım ürünleri ile cilt bakımını etkili bir şekilde yapabilirsiniz. Maskeler daha yoğun etkiyi kısa sürede göstermek üzere ve genellikle haftada 1 -2 kez uygulanmak üzere hazırlanmış bakım uygulamaları. Farklı amaçlarla kullanılan ve farklı uygulama şekillerine sahip olan cilt bakım maskeleri mevcut. Öncelikle etki alanına göre bakarsak:
Kısaca özetlemek gerekirse
1- Nemlendirici maskeler
2- Arındırıcı – detox maskeleri
3- Hassas ciltlere özel maskeler
4- Anti-age maskeler
5- Cilt rengini açıcı leke karşıtı bakım maskeleri
6- Karma ve yağlı ciltler için bakım maskeleri
Bunun yanında uygulama yöntemi ve maskenin formuna göre de ayırım yapabiliriz:
1- Kuruyan – sertleşen maskeler: Genelde sebumu temizlemeye ve detox amaçlı kullanılan maskeler bu şekilde uygulanır. Maske temiz cilt üzerine uygulanır ve 5-10 dakika boyunca kurumaya bırakılır. Bu zaman zarfında maske kururken ciltteki istenmeyen maddeleri absorbe eder ve cildi temizlemeye yardımcı olur. Bu tip maskelerde genelde termal-doğal çamur, kil benzeri maddeler, kükürt gibi bileşenler, bazı bitkisel özler, yağlar ve aktif maddeler kullanılır. Kuruyan maskeleri temizlerken ciltte tekrar ıslatılıp krem haline gelmesi sağlanır ve yavaş hareketler ile durulanarak temizlenir. Bazı maskeler ise kuruduktan sonra elastik bir hal alır ve ciltten soyularak uzaklaştırılabilir. (Örneğin Sülfür maskeleri, kil maskeleri)
2- Cilt üzerine tabaka halinde uygulanıp emilen kremsi maskeler: Bu tip maskelerin çoğunda sürülen jel ya da kremsi maskenin emilmesi beklenir, 5-10 dakikalık süre sonunda cilt yüzeyinde kalan maske yumuşak hareketler ile cilde yedirilir ve en son kalan kısım bir makyaj pamuğu ile alınır. Bu yöntemle uygulanan maskeler çoğunlukla nemlendirici özellikte maskelerdir. Bu maskeler sertleşmezler. Bu tip maskelerin bir kısmı ise uygulama ardından yeterli süre beklendikten sonra durulanarak uzaklaştırılır. ( Nemlendirici, detoks ve anti-age maskeler genelde bu formda olur)
3- Yaprak maskeler: Bu tip maskeler ise pamuk ya da selüloz gibi yapraksı maddeye yüz, boyun ya da dekolte bölgesine uygun şekiller verildikten sonra uygulanmak istenen maddenin bu yaprağa emdirilmesi ile hazırlanır. Maske uygulama alanına yerleştirilir ve kullanma tarifindeki süre kadar bekletilir. Maskenin içeriğine göre durulanır ya da kalan miktar ciltte bırakılabilir.
Dermokozmetik cilt maskeleri’ne göz attığımızda Vichy, Avene, Bioderma, Cosmed, Babe, Dermaplus MD, Filorga ve Benev gibi markaların maskelerini görüyoruz.
Dermokozmetik markalar dışında ise Nuxe ve Caudalie markaları en çok tercih edilen cilt bakım maskelerine sahip markalar.