Gül Suyu: Faydaları & Ne İşe Yarar?
İsmini söylerken dahi içimiz ferahlamıyor mu? O çok sevdiğimiz mis kokulu güllerin suyu! Kadınların ise vazgeçilmezi! Yararları desen saymakla bitmez! Peki her detayı ile muhteşem olan gül suyu nedir?
Gül bitkisinin taç yapraklarının basınçlı su buharı ile damıtılmasıyla gül yağı elde edilir. Gül suyu ise, yaprakların ikinci kez damıtılmasıyla oluşan su ile beraber karıştırılıp ortaya çıkan üründür. Türkiye’ de ana vatanı Isparta olan zannettiğimiz gibi bütün güller ile üretilmeyip Mayıs Gülü diye tabir edilen gül bitkisinin yaprağından üretilir. İlk kez İranlılar tarafından elde edilmiş olup Avrupa’ya yayılması ile kozmetik sektöründen mutfağa kadar birçok alanda tercih edilmektedir.
Cildimiz İçin Tercih Etmemiz Gereken Gerçek Gül Yağlı Orijinal Gül Suyu Nasıl Olmalı?
Gülün taç yapraklarının damıtma yöntemi ile hidrosol bir diğer deyişle ‘’gül suyu’ ’elde edilir. Hidrosol çiçek veya bitki özsuları, distile özsuları veya bitki suları olup damıtma işleminin su içeren bir yan ürünüdür. Yağı alınmamış saf gül suyu da bu şekilde üretilir. Damıtma yöntemi ile çiçeğin ana yağı ayrıştırılmadan elde edilen gül sularıdır. Rengi berrak olup koku dengesi yumuşaktır.
Diğer gül sularına baktığımızda ambalajı üzerinde ki içeriğinde %80’i altında paraben, sülfat, yapay koku, alkol gibi katkı maddeleri yer alırken, gül yağlı orijinal sularının ambalajında yağı alınmamış gül suyu ibaresi yer almaktadır. Bundan dolayı cilt bakım rutinlerimizde doğal ve daha etkili gül suyunu tercih etmek istiyorsak kullanacağımız gül suyunda yağı alınmamış gül suyu yazmasına özen göstermeliyiz.
Peki 6 bin gülden 1 litre gül suyu, 2 milyona yakın gülden ise sadece 1 kg gül yağı elde edildiğini biliyor muydunuz? Bu rakamlara da baktığımız takdirde de gerçek gül suyu ve gül yağının neden bu kadar pahalı olduğunu anlayabilir ve seçimlerimizi buna göre yapabiliriz.
Şimdi o güzel kokusu ve hafif yapısı ile son zamanların en trendi haline gelen gül suyunun kullanım alanlarını ve faydalarını gelin birde birlikte inceleyelim.
Gül Suyunun Kullanım Alanları Nelerdir?
Gül suyu denildiğinde aklımıza yalnızca cilt bakım ürünü olduğu geliyor değil mi? Fakat gül suyu gülün güzel kokusu, doğal ve faydalı içeriğinden dolayı çok geniş yelpazede kullanılan bir üründür. Yiyecek sektörü, kozmetik sektörü, ilaç sektörü, tıp ve eczacılık sektörü gibi alanlarda tercih edilir. Yiyecek sektöründe genellikle içeriğindeki doğal minerallerden dolayı vitamin ve aroma vermek için kullanıldığı bilinmektedir. Gül suyu ferahlatıcı hoş kokusu ile aromaterapik etki gösterir.
Kozmetik sektöründe ise faydalarını saymakla bitiremeyeceğimiz olmazsa olmazlar arasında yer alan gül suyunun cilde olan yararlarını daha detaylı öğrenelim.
Gül Suyunun Cilde Faydaları Nelerdir?
Kullandığı ürünün hem doğal olmasını hem yararlı olmasını hem hoş kokmasını hem de cildi güzelleştirmesini kim istemez. Tam gül suyuna uygun bir tanım olmadı mı? Geçmişten bu yana kadınların bakım rutinlerinde ciltteki birçok istenmeyen duruma doğal çözüm için kullanılmaktadır. Gül suyu;
• Hemen hemen her cilt tipi için uygun olup genellikle tonik ve temizleyici görevinde tercih edilmektedir.
• Cildimizin pH ve nem dengesinin korunmasına yardımcı olur.
• Fazla yağların yüzümüzden giderilmesine yardımcı olur.
• Ferahlatıcı özelliği sayesinde cildimizi yenileyerek uzun süre parlak ve taze kalmasına yardımcı olur.
• Antioksidan içeriği sayesinde cildimizin daha gen bir görünüm oluşmasına yardımcı olur.
• Göz çevresinde istenmeyen görünüm değişimlerine karşı bakım yapmaya yardımcı olur.
Gül Suyunun Saça Faydaları Nelerdir?
Belki de daha önce hiç duymadığınız bir özelliğinden daha bahsetmeye ne dersiniz.
Gül suyu ciltte kullanıldığı gibi saç için de oldukça kullanışlı bir üründür. Saç diplerine gül suyu ile masaj yapıldığında saç köklerini beslemeye ve kepek oluşumuna karşı bakım yapmaya yardımcı olur. Aynı şekil de duş sonrası saçımıza uyguladığımız gül suyu cansız ve mat görüntüye karşı bakım yaparken aynı zamanda saçımızın besler.
Ne demiştik faydaları saymakla bitmez. Yoksa sizin hala gül suyu veya gül suyu içerikli ürününüz yok mu?
İlginizi Çekebilecek Ürünler
Büşra Yavuz
Kimya Mühendisi