Jojoba Yağı Nedir, Faydaları Nelerdir? | Dermo Blog
Bu yazımızda kozmetik, dermokozmetik ve genel bakım açısından oldukça değerli bir yağ olan Jojoba yağını tanıtmaya ve genel özellikleri ile beraber kullanım şekillerini açıklamaya çalışacağız.
Jojoba yağı, anavatanı Arizona, California ve Kuzey Meksika olan Simmondsia Chinensis bitkisinin tohumlarından elde edilir. Tohumların ağırlık olarak yaklaşık %50’si yağdır. Jojoba bitkisi erkekli ve dişili bir bitkidir. Tohum elde edebilmek için mutlaka her iki cinsiyetteki bitkinin ortamda aynı zamanda bulunması gerekir. Jojoba bitkisi tohumlarından yetişir ve yaklaşık 3 yaşından itibaren çiçeklenmeye başlar. Uygun koşullarda 200 yıl kadar yaşayabilen bir bitkidir. Kökleri oldukça derine ulaşır ve bu sayede kuraklık ve ısı farklılıklarına karşı dayanıklıdır. Toprağın derinliklerinden değerli mineralleri özümseyen bir bitkidir.
Jojoba yağı (Jojoba Oil) ya da Jojoba Mumu (Jojoba Wax) zaman zaman birbiri yerine kullanılan terimlerdir. Çünkü görsel olarak akışkan yağ gibi bir görünüm sergilese de %97’ye yakın oranda uzun zincirli yağ asitlerinin mono esterleri ve trigliserit esterlerinin az miktarda eşlik ettiği alkolik bileşiklerden oluşur. Bu eşsiz bileşim Jojoba yağının diğer yağlara kıyasla uzun bir raf ömrü ve yüksek sıcaklıklara karşı olağan üstü bir dayanıklılık sahibi olmasını sağlar.
Jojoba Yağının Tarihi
Amerikan yerlilerinin Jojoba yağını çok eski yıllardan beri birçok farklı alanlarda kullandıkları tarihi dokümanlarda görülmektedir. Bununla birlikte özellikle ikinci dünya savaşı sırasında Jojoba yağının ABD ordusu tarafından, makine yağı, motor yağı ve silah yağı olarak kullanıldığı da bilinmektedir. Jojoba yağının yüksek sıcaklıklara dahi dayanıklı olması bu amaca uygun olmasını sağlıyor. Diğer taraftan Jojoba bitkisinin geniş alanlarda yetiştirilip yaygın olarak Jojoba yağı elde edilmesi 1970’lerden sonra yaygınlaşmasını ve daha geniş alanlara pazarlanmasını sağlamıştır.
Jojoba Yağının Görünümü
Rafine edilmemiş Jojoba yağı berrak altın rengi ve şeffaf bir görüntüye sahip, hafif fındık kokusuna benzer bir kokusu var. Rafine edildikten sonra ise renksiz ve kokusuz bir yağ halini alıyor. Jojoba yağının erime derecesi 10 santigrat derece. İçeriğinde çok az trigliserit bulunması sayesinde oldukça uzun bir raf ömrüne sahiptir. Bu sayede üzüm çekirdeği yağı, ay çiçek yağı, badem yağı gibi birçok bitkisel yağlardan çok daha uzun bir raf ömrüne sahip hale gelmiştir.
Jojoba Yağının Fiziksel Özellikleri
• Donma Derecesi: 7-10.6 °C
• Refractive indeks: 1.4650 - 25 °C’de
• Özgül ağırlığı: 0.863 at 25 °C
• Yanma derecesi: 195 °C
• Parlama Derecesi: 295 °C
• iodine numarası: 82
• Viskozite (akışkanlık derecesi): 48 SUS - 99 °C’de
• 127 SUS- 37.8 °C’de
Jojoba Asit İçeriğindeki Yağ Asitleri
Palmitic acid, Palmitoleic acid, Stearic acid, oleic asit %9.3, Arachidic asit, 11-Eicosenoik asit %76,7 diğer adı ile Gondoic asit, behenic asit, eruric asit %12,1, Lignoceric asit, nervonik asit %1.
Görüldüğü gibi Jojoba yağı birçok farklı alanla ilgili oldukça kıymetli esansiyel yağ asitlerine sahip bir bitkidir. Elbette ki bitki içeriğindeki bu yağların oranı bitkinin yetiştiği toprak, iklim, hasat zamanı ve yağ sıkım yöntemi ve diğer koşullara göre farklılıklar gösterebilir.
Jojoba Yağının Kullanım Alanları
Jojoba yağının kozmetik ve dermokozmetik ürünlerde, makyaj ürünlerinde, saç bakım ürünlerinde özellikle doğal içerikli formüllerde vazgeçilmez bir yeri var. Jojoba yağının en çok yer aldığı bakım ürünlerini şöyle listeleyebiliriz:
• Losyonlar,
• Nemlendirici kremler,
• Şampuanlar,
• Saç Bakım kremleri,
• El ve tırnak bakım kremleri,
• Saç maskeleri,
• Nemlendirici cilt maskeleri.
Jojoba Yağı Hangi Cilt Tiplerine Uygun?
Jojoba yağının en önemli özelliklerinden birisi de komedon oluşturma riskinin çok düşük olmasıdır. Yani gözenekleri tıkama ihtimali oldukça zayıf. Ayrıca içeriğindeki yüksek miktardaki doğal A ve E vitaminleri ve faydalı yağ asitleri sayesinde cildinize mükemmel bir bakım sağlar.
Bu sayede Jojoba yağı her yaş grubundan her cilt tipine uygun bir yağ olarak tanımlanabilir. Kuru ciltlerde saf olarak kullanılabilir. Bunun yanı sıra çeşitli uçucu yağlarla ya da cilt tipinize göre seçeceğiniz diğer sabit yağlarla uygun oranlarda karıştırılarak da kullanabilirsiniz.
Jojoba Yağının Faydaları Nelerdir?
Anti-age etkinlik sağlar.
İçeriğindeki A ve E vitaminin sağladığı antioksidan etkilerin yanında güçlü yağ asitleri sayesinde kırışıklıklara karşı bakım yapmaya ve ciltte daha genç bir görünüm oluşmasına yardımcı olur.
Misbahçe Jojoba Yağı kırışıklık karşıtı bakım yapar. Düzenli kullanıldığında tıkalı gözenekleri açmaya yardımcı olur. Tüm cilt tipleri için uygundur.
%100 doğal & saf Zecez Jojoba Yağı yağı her türlü ciltte kullanıma uygun olup, kolayca emilir. Nemlendirici ve yağ miktarını dengelemeye yardımcı özelliğinin yanı sıra kırısıklık ve yaşlanma belirtilerine karşı bakım yapmaya yardımcı olur.
Nemlendirici etki sağlar.
Jojoba yağı gözenekleri tıkamadan yoğun nemlendirici etki sağlar. Cildi yumuşatır, ipeksi bir dokunuş ve görünüm sağlar. Cilt tonunu eşitlemeye ve aydınlık bir görünüm oluşmasına yardımcı olur. Bu amaçla Jojoba yağını günlük bakımınızın altına, ya da nemlendirici kremlerinize bir iki damla ilave ederek kullanabilirsiniz. Homemade Aromaterapi Soğuk Sıkım Jojoba Yağı Cildinizi nemlendirmeye yardımcı olur. Sentetik koku, sentetik boya ve koruyucu içermez. Doğal ve saf Bade Natural Soğuk Sıkım Jojoba Yağı ise cildin doğal yağını dengelemeye yardımcı olur. Yapısı cildimizdeki sebuma benzer ve yüksek emilim göstermektedir. Kuru ciltleri nemlendirmeye ve yumuşatmaya yardımcı olur.
Saçları besler, parlak ve canlı görünmelerini sağlar.
Jojoba yağı aynı zamanda saçları besler, sebum yağ dengesinin sağlanmasında yardımcı olur. Saçların parlak ve dolgun görünmesine yardımcı olur. Bu amaçla doğrudan temiz saça uygulanabileceği gibi, maske yapılarak da kullanılabilir. Saf Jojoba yağını şampuanınız ya da saç kreminize ekleyerek de bakımınızı destekleyebilirsiniz. Florame Organik Jojoba Bitkisel Yağ, yağlı saçlar için sebum dengelenmesinde yardımcıdır. Saçlara canlı ve parlak bir görünüm kazandırır. Logona Jojoba Yağı İçeren Saç Bakım Maskesi Yıpranmış ve işlem görmüş saçları kökten uca kadar bakım sağlar. Organik jojoba ve organik aspir yağı, bitkisel proteinler ve güçlendirici argininden oluşan onarıcı kompleks ile saçların kolay şekle girmesini sağlayarak yıpranmış saç yapısını dışarıdan düzgünleştirir ve içeriden besler. Saçların uçlarının kırılmasını ve bukleleri azaltır.
Hem Cilt Hem De Vücut Bakımı İçin İdeal Bir Yağ Jojoba
Saf Jojoba yağına cildinizin ihtiyacına göre, eğer yağlı ve karma bir cildiniz varsa 10 ml Jojoba yağına 1-2 damla çay ağacı yağı ekleyerek bakımınıza uygun şekilde kullanabilirsiniz. Aynı şekilde eğer cildinizde leke görünümü var ise ıtır ölmez çiçeği uçucu yağı, gözenek problemi yaşıyorsanız ıtır uçucu yağı karıştırarak kullanabilirsiniz. Jojoba yağını Argan yağı, Jojoba yağı ve Tatlı Badem yağı gibi diğer sabit yağlarla karıştırarak çatlak görünümüne karşı bakım için de kullanabilirsiniz. Son derece doğal ve güvenli bir formül olan bu çatlak görünümü karşıtı karışım birçok kişi tarafından da tercih edilmekte.